Žloutky, cukr a vodu vyšlehejte do nadýchané pěny. Bílky vyšlehejte v pevný sníh a postupně spojte s moukou a kypřicím práškem.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a vodorovně rozkrojte na polovinu. Potřete marmeládou.
Druhou část těsta rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu obarvěte růžovou a druhou polovinu žlutou potravinářskou barvou. Každou polovinu těsta lijte vždy z jedné vnější strany do formy vyložené pečicím papírem. V polovině se spojí. Pečte při 175 °C asi 20 minut.
Barevný korpus nechte vychladnout a opět rozřízněte vodorovně napůl. Z každé poloviny barevného piškotu vykrojte dva kruhy. Zůstane menší kolečko uprostřed a dva kruhy. Vše ještě rozřízněte do kříže.
Vezměte kulatou dortovou formu, ve které se piškot pekl. Úplně dolů dejte světlý piškot potřený marmeládou. Vzniklé výseče namáčejte do připravené rumové lázně. Moc nemáčejte a nechte pořádně nasáknout. Barevně mezi sebou výseče střídejte a pokládejte na světlý korpus.
Stejný postup zopakujte i s druhým barevným korpusem, kde opět střídejte podle barev. Ve výsledku vznikne pěkný šachovnicový vzor. Na závěr přiklopte světlým korpusem potřeným marmeládou. Rukama lehce přitlačte, přikryjte pečicím papírem a dortovým dnem z druhé formy nechte zatížené. Dejte do ledničky vychladit do druhého dne.
Na polevu rozmíchejte cukr ve vodě, přidejte šťávu z citronu a přelijte dort. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nařeďte olejem, aby více tekla, přendejte do sáčku, ustřihněte menší roh a do kola ozdobte polevu na dortu. Za pomocí špejle dozdobte. Nechte vychladit.