Dortovou rozevírací formu vymažte máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad formu. Troubu předehřejte na 180 °C.
Máslo a cukr třete, až zesvětlá. V kuchyňském robotu to trvá asi 5 minut na střední rychlost, ručním šlehačem zhruba 5-7 minut. Postupně přidávejte vejce a pečlivě ho zapracujte do směsi. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte zakysanou smetanu a rychle prošlehejte.
Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 45-50 minut, až špejli zapíchnutou do středu, vytáhnete čistou a suchou. Vytáhněte, nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji rozevřete, korpus vyjměte a nechte úplně zchladnout.
Na náplň ušlehejte smetanu na šlehačku a vmíchejte zakysanou smetanu a kávu.
Korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, spodní potřete náplní a zakryjte ji druhou polovinou těsta.
Ingredience:
změklé máslo 280 g
cukr krupice 300 g
vejce 4 ks
hladká mouka 300 g
kypřicí prášek 1/2 sáčku
zakysaná smetana 225 g
smetana ke šlehání (35 % tuku) 125 ml
zakysaná smetana 125 g
espresso (nebo 2 lžíce instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci horké vody) 2 šálky